Hej och välkommen hit till oss!

(OBS bilden på framsidan stämmer inte riktigt, det är ombyggt så ny bild kommer snart.)

Här har ni en fristående pedagogisk omsorg (ett familjedaghem) som drivs i enskild regi på Djurö i Värmdö som ligger i Stockholms vackra skärgård. Verksamheten startade  först som kommunal verksamhet (Dagmamma) 1989 men sedan 2011 bedriver jag, Monica, den i privat regi. Jag anställde även då Marie, min dotter som har arbetat med barn sedan 2003. Och tillsammans erbjuder vi en barnomsorg som är individuellt utformad och som till stor del sker i hemmiljö, där barnen erbjuds en trygg och stimulerande miljö.

Varje barn ska känna nyfikenhet och lust inför lära och utvecklas. Familjedaghemmets verksamhet präglas av en pedagogik där alla delar omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. En strävan att verksamheten ska stimulera och utmana barnen i deras utveckling och samtidigt vara trygg, lärorik och rolig.

 UTVECKLING OCH LÄRANDE

  • Av 25 kap. 2 § Skollagen följer pedagogisk omsorg genom att pedagogisk verksamhet ska stimulera barns utveckling och lärande. Det framgår också att verksamheten ska utformas så att den förbereder barnen för fortsatt lärande.

För oss är det viktigt att varje barn, under lekfulla former, får utvecklas i sin egen takt och efter sin egen förmåga. Med den mindre barngruppen som utgångspunkt är det lätt att skapa en lugn miljö där varje barn känner sig sedda och hörda och det är något som har en gynnsam inverkan på barns lärande och- mognadsmöjligheter.

Viktigt för oss är att barnen ska känna trygghet, delaktighet, solidaritet och ansvar. Vi har ett intresse för barns utveckling, varje barns omsorg och välmående. Samvaron hos oss ska kännetecknas av trygghet, respekt, hänsyn, lärande, gemenskap, ansvar och trivsel.

 För att vara verksam i den enskilda pedagogiska omsorgen så krävs ett godkännande av barn och- utbildningsnämnden i Värmdö Kommun. Och precis som för dem kommunala så har vi granskningar och inspektioner både från kommun och livsmedelsverket där dem går igenom alla våra rutiner, vårt arbetssätt, vår miljö både inomhus och utomhus.

Vad styr en pedagogsik omsorg?

Vi arbetar med Skolverkets allmänna råd för pedagogisk omsorg och från FN:s Barnkonvention.

 Enligt skollagen gäller för all pedagogisk omsorg att:

  • Lokalerna är ändamålsenliga.
  • Det ska finnas personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet tillgodoses.
  • Verksamheten ska utgå från barnens bästa.
  • Barngruppen ska ha en lämplig sammansättning och storlek.

 

Avgifter: Det är ingen skillnad att vara inskriven hos oss eller på en kommunal förskola, det är samma taxa och avgifter samt att själva Förskoleavgiften sköts av Värmdö kommun. Vi har ingenting med just den att göra, allt sköts av Värmdö Kommun. Man betalar in avgiften till kommunen som en vanlig räkning. Så det är ingen skillnad. 

 


         

Lite hur det ser ut hos oss

Lite kort om hur det ser ut inne hos oss 🙂

Vi har endast barnverksamheten på nedre våning, barnen vistas aldrig på övervåningen så vi slipper bekymra oss med att gå upp och ner i trappor hela tiden. Vilket kan vara svårt främst för de yngre barnen pga fallrisk, snubbel etc. Vi har 2 lekrum, ett lite större och ett lite mindre. I de större rummet så finns det mängder med olika spel från alla åldrar, åldersanpassade pussel, leksaker, tågbanor, bilar, duplo, mega blocks, byggklossar, kapplastavar, actiongubbar, Babblarna, golvpussel som man kan lägga ut och leka med, Magformer och mycket mer. 

Övar mycket på finmotoriken genom att Pyssla, rita, måla, pärla, klippa, limma m.m. :)

I det andra lekrummet finns bord, stolar, lekkök, mängder med tillbehör till lekköket, allt från träsaker till tårtor, pizzor, bestick, tallrikar etc. Det finns 2 stora fina dockskåp sen ett till som är lite mer anpassat för mindre barn. Vi har en stor låda med hela BAMSE serien med alla husen, båten samt figurerna som man kan ställa upp och leka med, vi har BRIO byggsatser med verktyg, skruvar, spikar, hammare men det står hög upp så det är inte inom räckhåll för de yngre barnen. Det finns dockor, dockkläder, vi har även flertalet vagnar som barnen får vid bra väder ta med sig ut när vi går till lekparken. Mycket utklädningskläder finns vilket är väldigt populärt bland barnen, allt från fina Elsa klänningar till pirater, Spiderman. Tiaror, väskor och skor finns. Nopper finns samt många andra saker som övar finmotoriken. På kontoret kan man sitta och bygga med smålego, finns massor. :)

På baksidan av huset så finns det en stor härlig altan med markis över så vid soliga och varma dagar så fäller vi ut markisen och äter mellis ute. Det finns en stor studsmatta med skyddsnät runt där barnen får turas om att hoppa en och en, den är jätte uppskattad för barnen för vilken förskola/familjedaghem har studsmatta att erbjuda? Det finns en mysig lekstuga som är inredd, en stor härlig sandlåda med massor av sandleksaker, rutschkanor, cyklar, bobbycars, gungbräda, rockringar, hopprep, lekbord/stolar och flera roliga trädgårdsaktiviteter som krocket, kasta ring, kubb m.m. 

Jag skulle kunna fortsätta skriva och berätta men ni får helt enkelt höra av er och komma och se och hälsa på oss. 😉

Kan tillägga att barnen aldrig vistas utomhus själva på baksidan fast det är högt staket runt. Vi är alltid med och leker och har koll, det är en stor fördel eftersom vi är 2 på heltid.

Studsmattan är väldigt poppis! Här får barnen turas om att hoppa. Samtidigt så lär sig barnen vänta på sin tur och turtagning.